Együtt fogjuk csinálni: Magyar gasztronómia

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . !

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 3 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 9 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . !

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 3 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 9 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . !

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 3 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 9 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . !

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 3 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 9 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Tésztás receptek a világ minden tájáról - Gundel Károly Emlékére Főző Suli 3 . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív

ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Konyhakultúránk több

mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amely Magyarország jó természeti

adottságain, valamint az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés és a

manufakturális élelmiszer-előállítás örökségén alapul. A magyar ételkészítési

szokásokat alapvetően jellemző sertéshús és zsír használatának oka a török időkre

vezethető vissza. A hódoltság évszázadai alatt a portyázó törökök ugyanis minden

háziállatot elvittek, kivéve a sertést, mert azt a muzulmán hitük miatt nem ehették.

A magyar tájkonyhák tradícióit jelentő receptek a népi táplálkozás bölcsességét

bizonyítják, hiszen a legegyszerűbb nyersanyagokból készíthető legkülönfélébb ételvariációkat tartalmazzák. [1] „A magyar konyha története nem más, mint a jó ötleteket

elfogadó, ötvöző, dominanciákat is beépítő táplálkozási fejlődés”[1] – az ősi ázsiai

nomád, a német, az olasz, a szláv, a török, az osztrák és a francia

gasztronómiaszintézise.

A hagyományos magyar fogások alapanyagai a húsok, a

frisszöldségfélékgyümölcsök, a friss kenyér, a tejtermékek és a méz. Füves levesek,

gyümölcslevesek, zsenge főzelékek, meleg tészták, zöldségekkel készült

frikasszék [megj 1], jóízű mártások ezernyi változata, valamint a sütve, párolva és főzve

készíthető marha-sertés-,bárány- szárnyas-hal- és vadhúsételek csodás ízgazdagsága jellemzi a magyar konyhát.[1] Mindezek közül a legismertebb magyar

nemzeti ételek a pörköltgulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a paprikás csirke,

paprikás krumpli, a disznótoros, a bableves és a túrós csusza.[2] A halászlé

különlegességét az adja, hogy míg Európában évente 22-24 kg halat eszik meg egy fő,

addig Magyarországon ugyanez az éves adat kevesebb, mint 4 kg/fő.[3] Ezt a kicsiny

mennyiséget a karácsonyi halfogyasztási hagyományainknak, a dunai és tiszai

halfőzési gasztronómiai örökségünknek köszönhetjük.

"Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is."

– Gundel Károly

 

Címkék: konyhakultúra magyar ételkülönlegességek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Göllei Szilvia üzente 13 éve

Csak Magyarországon terem Így igazi.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

hálásan köszönjük légy oly jó nagyobbítani a betűkön puszi

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu